Hur vi andas och använder vår blick påverkar vilken anspänningsnivå vi får i vårt presterande.
Det kan låta konstigt men det har stor inverkan. Anspänningsnivån är den koncentrationsnivå vi har inför och under utförandet av något. Blir den för hög så blir vi spända och för låg blir vi okoncentrerade. Så det gäller att hitta rätt nivå.
Andningen.
Om du andas ytligt och kort så skapar det en ökad spänning i kroppen och samtidigt en risk för minskad koncentration. Den ytliga snabba andningen ger ett stressliknande tillstånd där du får svårare att koncentrera dig men kan fungera som en väckning när du behöver öka din anspänningsnivå i ett kort moment.
Om vi andas djupt och försöker uppleva att vi andas med hela kroppen så är det lättare att få en avslappning eller positiv anspänning av andningen. Vilket vi får beror på om vi tänker på utandning eller inandning. Tänker vi på utandning får vi en avslappning och sänkt anspänningsnivå och tänker vi på inandning så ökar anspänningen.
Det är alltså beroende på vad vi vill uppnå hur vi ska andas.
Uppeppning då kan några korta andetag fungera speciellt om vi samtidigt tänker nu JÄV…
Ökad anspänning inandning med hela kroppen som upplevelse och tanken på energi som kommer in med andningen
Avslappning utandning med hela kroppen som upplevelsee stress som åker ut med utandningnen.
Har genomfört en rad prov på detta i ridning och löpning. I ridningen lät jag elever bara tänka på utandning i 5 minuter medan de red och såg att både de och hästen slappnade av. Om jag gjorde tvärt om att de fick tänka på inandning så spände sig både häst och ryttare.
I löpningen om jag varit nervös och spänd och tänkt på utandning så försvann detta.
Om jag varit okoncentrerad och orkeslös så har jag tänkt inandning och energi och vaknat upp. Ibland när jag varit helt slut så har jag dragit ett par snabba inandningar och knutit näven och tänkt nu jäv… så har orken iaf för en stund kommit tillbaka.
Blicken
Anspänningsnivån styrs också av hur vi tittar. Om vi har koncentrerad blick eller vidvinkelseende.
Så här gäller det att titta rätt. Om du vill ha mer anspänningsnivå så för sök få en koncentrerad blick på ett litet begränsat fält. Om du vill minska anspänningen och är för taggad eller nervös använd vidvinkelseende så mycket det går för din idrott utan att tappa bort dig. Tex tennisspelaren vidvinkelseende mellan bollarna och koncentrerad blick vid bollen för att inte tappa fokus.
När det gäller både andning och användande av blicken så gäller det att variera för att få den anspänningsnivä man presterar bäst i. För låg så lekar man mest och för hög så blir det stress och nervositet. Alla människor presterar inte bra på lika anspänningsnivå så det gäller att du styr till din med både mental träning och som här även med hjälp av blick och andning som redskap att hamna rätt.
Som sagt hitta din bästa anspänningsnivå för att ditt tävlande och tränande ska bli så anpassad efter hur du fungerar så du får ett bra resultat.
Lycka till med ditt andande och tittande och ha en jätte bra dag 🙂