Innan jag börjar beskriva de olika växlarna i klassisk längdåkning så måste vi prata om viktförflyttning.
I längdåkning har man två eller tre förflyttningar av vikten beroende på hur man ser på det.
Förflyttning i sidled mellan höger och vänster ben, mellan skida och stav, mellan häl till trampdyna.
Förflyttning mellan stå ben och frånskjutsben i klassisk teknik för att få fäste. Du ska flytta vikten från mellan skidorna rakt under dig till det ben du står på i diagonal och stakning med frånskjut. Vikten ska hamna så att det blir en linje rakt upp från skidan du står på till fotled, knä, höft och någonstans runt örat, kinden. Huvudsaken är att du vågar och har balans att komma över till enbensstående och skjuten vikt till ståbenet.
När du påbörjar frånskjutet så har du kört fram benet så att det är som du skulle skjuta en fotboll. långt fram för att få fäste. Sedan stannar rörelsen en mycket kort stund (du ska inte medvetet stanna den det sköter sig själv) och skidan står stilla innan kicken kommer. Har du då inte ordentligt fått över din vikt så blir fästet lidande.
Träna med åkning utan stavar för att få upp viktförflyttning, balans och teknik
Viktförflyttning från skida till stav i stakningen är av vikt för att du ska få kraft utan att använda så mycket armar.
I stakningen så gäller det att komma fram och upp på staven så kroppsvikten får hjälpa till med trycket på staven. Det inte armen som ska göra jobbet utan magen som ska koppla in och vika kroppen framåt och föra över energi och kraft till den ganska låsta armen. Armen är vinklad i armbågen i ca 90 grader och i början av rörelsen ganska låst i förhållande till kroppen så magen kan ge kraft till arm och stav.. Därefter tar latsen och andra ryggmuskler som har med bakåtförande av armen över.
Till slut kopplas armen in och trycker ifrån, i slutet på rörelsen.
Träna på att stå och falla fram på en lodrät stav som du satt ner några dm framför din tå och känn på viktförskjutningen från skida till stav.
Går att göra utan skidor med. Sätt i staven, fall fram och känn att vikten hamnar på staven inte foten. Känn också hur magmuskler kopplas in när du börjar hänga på staven.
Den tredje viktförskjutningen är flyttning mellan häl och trampdyna. Vid stakning är det av vikt att komma fram på trampdynan och ha en mer eller mindre aggressiv åkning med att komma upp på tå. Hur mycket är beroende på ork och styrka.
Det gäller också att få fram foten och ner med tryck i trampdynan vid diagonal för att få ett bra frånskjut med fäste. Pröva att stå kvar med vikt på häl eller skjut fram vikten så känner du skillnaden när du gör ett frånskjut.
Lika i stakning med frånskjut. För fram frånskjutsbenet framför det andra innan frånskjutet och få över vikten till ståbenet för att få bra fäste för att därifrån kunna genomföra kicken.
I utförsåkningen kan det också vara av vits i vissa lägen att flytta vikten, men då genom att skjuta tillbaka vikten till hälen och hamna i baklut för att lyfta fästsonen från snön och därigenom få bättre glid.
Testa lite så kommer jag att skriva om de olika växlarna i kommande inlägg
Ha en bra söndag.