Nu borde vintern och snön vara här även i södra Sverige så längdåkningen kan komma igång.
Men men 9 grader varmt och inget skidföre mer än på rullskidor.
Jag tänkte i alla fall skriva en rad blogginlägg för dig som är skidintresserad med teknik tips inför den förhoppningsvis kommande säsongen och sedan fortsätta med träningstips och rullskidåkning inför nästa säsong.
Längdåkning är inte bara en konditionsidrott och en förmåga om att plåga sig själv till resultat.
Längdåkning är inte heller ett gående eller springande på skidor utan ett åkande med kraftöverföring och glid. Åka stort med avslappning och kraft i rätt läge samt en vilofas med glid som tar dig fram i terrängen.
Längdåkning är en teknikidrott med många inslag.
Balans , bålstabilitet, rätt frånskjut i kicken, rätt vinklar, kraft åt rätt håll, läsa hur underlaget påverkar fäste och förmåga till kraft i rätt riktning, blick, höft i rätt läge mm.
Det är också en material beroende idrott med rätt skidor anpassade till dig, rätt slipning av belag, Stavar i rätt längd till olika tekniker, valla och dessutom tillgång på snö.
De flesta idrotter har en teknik att bemästra.
Men längdåkning har i klassisk åkning 4 olika tekniker/växlar, i skejt 5 tekniker/växlar och 3 olika tekniker i utförsåkningen.
Längdåkningen är ett komplicerat inlärande av många tekniker.
Om man betänker att alla olika tekniker också sker med anpassning till terräng, typ av skida, valla och snöstruktur så blir det ett svårt företag som tar många år att lära sig.
Dessutom sker det mesta med balans på ett ben.
Pröva själva i kabelmaskin eller med gummisnoddar att göra allt på ett ben eller på två.
Vilket är svårast. Svaret är enkelt. På ett ben. Dessutom med instabilt underlag som ett upp åkt spår har eller ett spår vid tex pulversnö.
Jag tänkte i denna serie beskriva de olika växlarna och vad man bör tänka på i var och en av dem samt vidareutvekla med träning, teknik tips för både skidor på snö, rullskidor samt för balans och konditionsträning mm.
Ha en jätte bra kväll alla.