Har diskuterat en del med mina kunder hur hårt man ska träna. Som vanligt är svaret det beror på.
Tränar man för hårt så blir man sjuk eller skadad och för löst händer inte mycket.
Man får ha olika intensitet beroende på om man börjar träna eller har tränat i flera år.
Många som börjar träna kör igång stenhårt och skadar sig eller ledsnar. Tror man är på den nivån man var när man tex spelade fotboll i tonåren. Men 20 år senare kan man inte springa milen eller lyfta sten hårt och tungt eller ens träna varje dag.
Om man vill komma igång och träna är det vettigt att börja gå första månaden. Sedan lägga in korta pass med löpning på några min och sedan gå och kort pass igen.
Vill man träna på gym är det bra att låta senor, fästen och muskler få en lugn start med lätta vikter där man inte kör slut på sig.
Allt för och hålla. Dessutom är det många som slutar för att de blir bestraffade av träningsvärken som kommer och slutar av det.
När man sedan kommit igång efter några månader gäller det att öka vikt, längd osv succesivt. En tumregel är höj 10 % i månaden eller i början var annan månad och sedan gör dig bekväm med höjningen. Om man inte ökar utan går sin 2 km runda varje dag så blir man inte mer tränad utan kroppen anpassar sig till den belastningen och träningen utvecklas inte mer. Man kanske klarar att träna 3-4 ggr per vecka i början inte varje dag som många försöker med.
Har man däremot tränat under lång tid (år) så måste man pressa sig mer och mer. Intensiteten måste öka. Man tränar ibland så man mår illa, skakar osv. Men även här är det viktigt att ha återhämtning och lugna pass. Elit tränande tränar många lugna återhämtningspass som ett sätt att träna sig så man kan träna de hårda passen men även som återhämtning. Även på hög nivå kan man inte träna hur mycket som helst och öka belastningen för snabbt. 10% per år är en bra riktlinje här med. Har man tränat 5 pass i veckan är det oftast för stor ökning att gå till 9 pass utan att hamna i idrottsutbrändhet med trötthet, tappad glädje, sömnproblem, muskelvärk, förkylningar, skador mm. samma är det med löpträning, ingen höjning inget resultat. För stor höjning ger skador. har man sprungit milen på 50 min är det för stor belastning att göra det varje gång. Ibland ska de lugna passen in. Ett sett att öka intensiteten och träningen av syreupptagningen är intervall. Där kan man pressa sig i intervallen mycket högre än under distansen pga vilan mellan intervallerna.
När man gymmat ett tag så måste belastningen ökas. Första träningen är att träna för att kunna träna med belastning och muskeltillväxt. När man tränat en tit ska sista repset i 3 dje settet vara så tung att man knappt klarar den.
Att lägga på tränings belastning är en lång process som man inte bör skynda igenom.
Jag har skyndat för fort och det har många med mig.
Resultatet blev trötthet, infektioner och skador.
Men jag har lärt mig av misstagen och det har varit bra i min träning av mina kunder.
Ha en bra dag